30.05.2015 19:21

Breithorn a Castor na lyžích

"Kdo si počká ten se dočká "

Možná skoro po dvou měsících kombinovaní -počasí-kdo muže nemůže -jsem zůstal jen já a samozřejmě "vůdce Kožich". Vyplatilo se! Volba padla také po mnoha variantach na Wallis respektive při posledních kilometrech v autě ne do SaasFee ale Zermatt . I když počasí vypadalo podle předpovědi zpočátku nejistě,překlopilo se do té nejlepší možné varianty.
Pátek po příjezdu chytit možná poslední lano na Trockener Steg, dále pak po sjezdovce na na chatu Rif. Guide del Cervino.
Po "zajímavé noci" ve 3500m, ráno dále směr Klein Matterhorn, kde padlo první občerstvení v komerčně pojaté vrcholové stanici lanovky. Po "rozdýchání" přes nekonečně vzhližejicí pláně k úpatí Breithornu. Výstup byl poměrně snadný diky podmínkám a na lyžích se dalo pokořit vrchol 4164, moje první ctyrtisicovka!! Nasledoval sjezd pod hřeben Breithornu a několikakilometrový přesun přes ledovec, chvíli dolu,chvíli nahoru)) až pod úpatí Castoru. To byla uz, ale akce na další den. Za trochu horší viditelnosti sjezd na Rif. Guide Val D'Ayas do 3420m. Otevřen byl jen Winterraum, vybaven víc než nadstandardně. Tady jsme s Kožichem vychutnali kávu na terase posazené jak orlí hnízdo. Na jedné straně rozpadající se seraky a druhé, údolí padající o dva kilometry níže. Opravdu magické místo!
Neděle ráno okolo šesté nasadit "haršajzny" a po křupajícím přemrzlem firnu zpět do sedla pod západní stěnu Castoru.Tady pro mě teprve začinal bobřik odvahy)). Ski depot ,nandat mačky navázat se a s cepinem krok za krokem k vrcholovému hřebínku. Neskutečný zážitek hlavně poslední metry po zmíněném hřebínku))do 4200m.Tady se otevřel nepopsatelný výhled ..
Dolu to šlo podstatně rychleji..Depot,nandat lyže a hurá směrem ke Klein Matterhornu.Únava se po několikakilometrovém přechodu projevila pro mě v nevídané mírě, pár metrů před stanicí lanovky jsem nebyl schopen předehnat sedmdesátiletou paní ), prostě total "exhaut"
Dolu do Zermattu už jen lanovkou a hurá pro auto a do campu.V pondělí návrat domů.
Na závěr musím říct-neskutečně vydařená akce a potvrdilo se jak jsem si myslel -co Kožich naplánuje stojí fakt zato!
Libore ještě jednou díky
Petr

 

Díky Petře za pěkný reportík

—————

Zpět


Fotogalerie: Breithorn a Castor na lyžích

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3253-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3255-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3258-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3263-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3274-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3273-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3275-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3277-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3279-jpg/

—————

/album/fotogalerie-breithorn-a-castor-na-lyzich/img-3283-jpg/

——————————


Kontakt

KozichGuide

Smilova 1994
Pardubice
530 02


+420 728 047 637